Heli Laaksonen
heli.jpg


Lounaismurteella kirjoittava Heli Laaksonen (s. 1972, Turku) on Suomen suosituin runoilija, jonka ensimmäiset runokirjat Pulu uis ja Raparperisyrän ovat molemmat megahittejä ja murrerunouden klassikoita. Laaksonen asuu Laitilassa ja on innokas murteen puolestapuhuja. Häneltä on julkaistu viisi runokirjaa, kolumnikirja Sekaherelmäpuu, kaksi äänikirjaa Jänes pussis ja Ratio sulavoi (Otava) sekä näytelmäkirja Lukkosulaa ja lumpeenkukkia (Otava). Lisäksi hän on kirjoittanut kolumneja useisiin lehtiin ja toimittanut Markus Siltamäen kirjoittaman Laitilan murteen sanakirjan.   
 
 
sekaherelmapuu.jpg
Sekaherelmäpuu -pokkari
Runoilija Heli Laaksosen kolumnit vievät lähelle ja kauas. Laaksonen kirjoittaa mm. murteitten asemast, heimoist, pihatöist, itsekkyyren lisääntymisest ja talipallon lumost. Tässä laitoksessa on myös uusia kolumneja vuodelta 2010.


SAMMAKKO 2010, NID., 141 S., OVH 10 €, ISBN 978-952-483-171-0 arvostelut.gif
koriin.gif
 
sekaherelmapuu.jpg
Sekaherelmäpuu
Runoilija Heli Laaksosen hauskat, yllättävät ja kantaaottavat kolumnit vievät lähelle ja kauas. Kolumnit on valittu lähes sadasta, eri lehdissä julkaistusta tekstistä vuosilta 2000–2004. Laaksonen puhuu mm. murteiren asemast, heimoist, pihatöist, itsekkyyren lisääntymisest ja jussipairan lumost. 
     
SAMMAKKO 2004, SID., 144 s., OVH. 19.90€, ISBN 952-5194-86-8 arvostelut.gif koriin.gif
 
 
kukkaro.jpg

Markus Siltamäki (toim. Heli Laaksonen): Kukkaroho ja plakkarihi – Laitilan murteen sanakirja

 

Tämä sanakirja on murteenystävän ilo. Se sisältää lähes 2500 laitilanmurteista hakusanaa, sanastoa elävöittäviä esimerkkilauseita, sanontoja, arvoituksia, loruja ja tarinoita. Oman lukunsa saavat niin Laitilan kylät, vaatteet, ruoka, ruumiinosat, sairaudet kuin kasvit ja eläimetkin.

Teoksen kirjoittanut Markus Siltamäki on kerännyt kotomurteensa sanoja ja tarinoita yli 50 vuotta. Nyt materiaali on koottu kirjaksi runoilija Heli Laaksosen toimittamana.

Loppuunmyyty.

     
SAMMAKKO 2004, SID., 176 s., OVH. 24.90€, ISBN 952-5194-74-4 arvostelut.gif
 
 
janes.jpg

  
Jänes pussis

Jänes pussis on Suomen suosituin äänikirja. Siitä otettiin myös maamme suurin äänikirjaensipainos (10 000 kpl). Levy ylitti kultalevyrajan (15 000 kpl) keväällä 2007. Levy on enemmän kuin tavallinen äänikirja. Jänes pussis sisältää keikkataltioinnin Säkyläläisestä kanalateatterista, intensiivistä studiossa luettua runoa hienojen äänitaustojen höystämänä ja vielä Heli Laaksosen haastatteluosuuden. Monipuolisuudestaan johtuen levy kestääkin kuuntelua huomattavasti tavallista äänikirjaa paremmin.

Loppuunmyyty.

     
SAMMAKKO 2003, CD, OVH. 19.90€, KURNU2 arvostelut.gif
 
 
raparperisyran.jpg

  
Raparperisyrän
Raparperisyrän on Heli Laaksosen toinen oma runokokoelma. Siinä missä Laaksonen kritisoi ensimmäisessä kokoelmassaan hauskasti vastentahtoista, työn perässä helsinkiläistymistä, on hän palannut toisessa kirjassaan kotiseudulle Laitilaan, maaseudun rauhaan. ”Ei jumalavit, mu viäres makka mettä!”
     
SAMMAKKO 2002, NID., 80 s., OVH. 15€, ISBN 952-5194-38-8 arvostelut.gif koriin.gif
 
 
maapuupaiv2.jpg

  
Maapuupäiv

Heli Laaksonen Lounais-Suomesta ja Jan Rahman Etelä-Virosta ovat kirjoittaneet yhteisrunokokoelman, jossa on 17 lounaissuomalaista runoa ja niiden etelävirolaiset, võrun kieliset käännökset, sekä 20 võrun kielistä runoa lounaismurteisine käännöksineen. Kirjan toinen laitos sisältää myös murteiden esittelyt. Käännökset ovat Laaksosen ja Rahmanin yhteistyötä. Ne on mukautettu kohdemaata vastaaviksi. Esimerkiksi Setunmaalta kotoisin olevat ovat käännöksissä laitilalaisia ja Tilsin kylä esittäytyy Mynämäkenä. Runot puhuvat elämän onttoudesta, korvasienistä, jääkaapin hurinasta, myyränsydän padasta hellankulmalla. Runojen muodot kulkevat loitsuista ja riimeistä absurdeihin proosarunoihin ja pieniin kuvarunoihin saakka. Teoksen ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2000 samanaikaisesti sekä Suomessa että Virossa.

     
SAMMAKKO 2005, SID., 128 s. OVH. 19.90e, ISBN 952-483-00-0 arvostelut.gif koriin.gif
 
 
pulu.jpg

  
Pulu uis
Pulu uis on Heli Laaksosen valloittava esikoiskokoelma ja läpimurtoteos. Se sisältää hauskoja, syvällisiä ja yhteiskuntakriittisiäkin runoja lounaissuomen murteella kirjoitettuna. Kirjasta on nopeasti muodostunut todellinen kansallinen murreklassikkoteos.
     
SAMMAKKO 2000, SID., 80 s., OVH. 15€, ISBN 952-5194-12-4 arvostelut.gif koriin.gif
 
 
spacer.png, 0 kB