Heli Laaksonen

heli.jpg


Lounaismurteella kirjoittava Heli Laaksonen (s. 1972, Turku) on Suomen suosituin runoilija, jonka ensimmäiset runokirjat Pulu uis ja Raparperisyrän ovat molemmat megahittejä ja murrerunouden klassikoita. Laaksonen asuu Raumalla ja on innokas murteen puolestapuhuja. Häneltä on julkaistu useita runokirjoja, kolumnikokoelmia, äänikirjoja sekä näytelmäkirja. Lisäksi hän on kirjoittanut kolumneja useisiin lehtiin ja toimittanut Markus Siltamäen kirjoittaman Laitilan murteen sanakirjan.   
 
 

 
puluuisraparperisyran101 Pulu uis / Raparperisyrän / Vissinki-laulut

Antakka mu olla lehm koivu al.
Viäkkä mu väsyne nahk kamarim permanol,
kakluni ette.

Näihin sanoihin päättyy Heli Laaksosen klassikoksi muodostunut runo, ”Lehm ja koiv”, joka ilmestyi esikoisrunokokoelmassa Pulu uis. Vuosituhannen vaihteessa vallitsi käsitys että runot ovat marginaalia ja murteet aikansa eläneet. Heli Laaksonen käänsi ajattelun nurinniskoin. Lounaismurteella kirjoitetut hauskat ja viisaat runot valloittivat suomalaisten sydämet. Vuonna 2002 ilmestynyt toinen kokoelma, kotiinpaluuteemainen Raparperisyrän, oli arvostelu- ja myyntimenestys. Nyt runoilijan alkuaikojen rakastetut teokset Pulu uis ja Raparperisyrän löytyvät yhteisten kansien välistä. Mukana on myös ennen julkaisemattomia, kansanmusiikkiyhtye Vissinkille kirjoitettuja sanoituksia. Runoja taustoittavat tekijän alkusanat ja tohtori Siru Kainulaisen näkemyksellinen essee.


     
SAMMAKKO 2015, NID., 185 s., OVH 25 €, ISBN 978-952-483-299-1 arvostelut.gif koriin.gif
 

 
sekaherelmapuu.jpg

Sekaherelmäpuu -pokkari
Runoilija Heli Laaksosen kolumnit vievät lähelle ja kauas. Laaksonen kirjoittaa mm. murteitten asemast, heimoist, pihatöist, itsekkyyren lisääntymisest ja talipallon lumost. Tässä laitoksessa on myös uusia kolumneja vuodelta 2010.


     
SAMMAKKO 2010, NID., 141 S., OVH 10 €, ISBN 978-952-483-171-0 arvostelut.gif koriin.gif
 

 
sekaherelmapuu.jpg
Sekaherelmäpuu
Runoilija Heli Laaksosen hauskat, yllättävät ja kantaaottavat kolumnit vievät lähelle ja kauas. Kolumnit on valittu lähes sadasta, eri lehdissä julkaistusta tekstistä vuosilta 2000–2004. Laaksonen puhuu mm. murteiren asemast, heimoist, pihatöist, itsekkyyren lisääntymisest ja jussipairan lumost. 

Loppuunmyyty.
     
SAMMAKKO 2004, SID., 144 s., OVH. 19.90€, ISBN 952-5194-86-8 arvostelut.gif  
 
 
kukkaro.jpg
Markus Siltamäki (toim. Heli Laaksonen): Kukkaroho ja plakkarihi – Laitilan murteen sanakirja

 

Tämä sanakirja on murteenystävän ilo. Se sisältää lähes 2500 laitilanmurteista hakusanaa, sanastoa elävöittäviä esimerkkilauseita, sanontoja, arvoituksia, loruja ja tarinoita. Oman lukunsa saavat niin Laitilan kylät, vaatteet, ruoka, ruumiinosat, sairaudet kuin kasvit ja eläimetkin.

Teoksen kirjoittanut Markus Siltamäki on kerännyt kotomurteensa sanoja ja tarinoita yli 50 vuotta. Nyt materiaali on koottu kirjaksi runoilija Heli Laaksosen toimittamana.

Loppuunmyyty.

     
SAMMAKKO 2004, SID., 176 s., OVH. 24.90€, ISBN 952-5194-74-4 arvostelut.gif  
 
 
janes.jpg

  
Jänes pussis

Jänes pussis on Suomen suosituin äänikirja. Siitä otettiin myös maamme suurin äänikirjaensipainos (10 000 kpl). Levy ylitti kultalevyrajan (15 000 kpl) keväällä 2007. Levy on enemmän kuin tavallinen äänikirja. Jänes pussis sisältää keikkataltioinnin Säkyläläisestä kanalateatterista, intensiivistä studiossa luettua runoa hienojen äänitaustojen höystämänä ja vielä Heli Laaksosen haastatteluosuuden. Monipuolisuudestaan johtuen levy kestääkin kuuntelua huomattavasti tavallista äänikirjaa paremmin.

Loppuunmyyty.

     
SAMMAKKO 2003, CD, OVH. 19.90€, KURNU2 arvostelut.gif  
 
 
raparperisyran.jpg

  
Raparperisyrän
Raparperisyrän on Heli Laaksosen toinen oma runokokoelma. Siinä missä Laaksonen kritisoi ensimmäisessä kokoelmassaan hauskasti vastentahtoista, työn perässä helsinkiläistymistä, on hän palannut toisessa kirjassaan kotiseudulle Laitilaan, maaseudun rauhaan. ”Ei jumalavit, mu viäres makka mettä!”

Loppuunmyyty.
     
SAMMAKKO 2002, NID., 80 s., OVH. 15€, ISBN 952-5194-38-8 arvostelut.gif  
 
 
maapuupaiv2.jpg

  
Maapuupäiv

Heli Laaksonen Lounais-Suomesta ja Jan Rahman Etelä-Virosta ovat kirjoittaneet yhteisrunokokoelman, jossa on 17 lounaissuomalaista runoa ja niiden etelävirolaiset, võrun kieliset käännökset, sekä 20 võrun kielistä runoa lounaismurteisine käännöksineen. Kirjan toinen laitos sisältää myös murteiden esittelyt. Käännökset ovat Laaksosen ja Rahmanin yhteistyötä. Ne on mukautettu kohdemaata vastaaviksi. Esimerkiksi Setunmaalta kotoisin olevat ovat käännöksissä laitilalaisia ja Tilsin kylä esittäytyy Mynämäkenä. Runot puhuvat elämän onttoudesta, korvasienistä, jääkaapin hurinasta, myyränsydän padasta hellankulmalla. Runojen muodot kulkevat loitsuista ja riimeistä absurdeihin proosarunoihin ja pieniin kuvarunoihin saakka. Teoksen ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 2000 samanaikaisesti sekä Suomessa että Virossa.

     
SAMMAKKO 2005, SID., 128 s. OVH. 19.90e, ISBN 952-483-00-0 arvostelut.gif koriin.gif
 
 
pulu.jpg

  
Pulu uis
Pulu uis on Heli Laaksosen valloittava esikoiskokoelma ja läpimurtoteos. Se sisältää hauskoja, syvällisiä ja yhteiskuntakriittisiäkin runoja lounaissuomen murteella kirjoitettuna. Kirjasta on nopeasti muodostunut todellinen kansallinen murreklassikkoteos.
     
SAMMAKKO 2000, SID., 80 s., OVH. 15€, ISBN 952-5194-12-4 arvostelut.gif koriin.gif
 
 
spacer.png, 0 kB