Kuvaus
Kulttuuriympäristö on ihmisen ja luonnon vuorovaikuksesta muodostunut monikerroksinen kokonaisuus. Se koostuu kiinteistä muinaisjäännöksistä, viljelysmaisemasta, liikenneväylistä, rakennuksista ympäristöineen sekä muista rakennelmista. Luonto kasvistoineen ja eläimistöineen on osa kulttuuriympäristöä milloin ihminen on muuttanut sitä tai vaikuttanut sen kehitykseen. Voidaan sanoa, että kulttuuriympäristö viestittää ihmisen historiasta ja kulttuurista. Historiallinen kehitys näkyy ympäristössä olevien eri-ikäisten elementtien kautta.
Rymättylän kulttuuriympäristö edustaa Varsinais-Suomen oloissa tyypillistä sisäsaaristoa, jota leimaavat pienipiirteiset viljelyalueet ja paikoin jylhät ja kallioiset mäet. Saaristopitäjille on tyypillistä perinteisen rakentamisen sijoittuminen suojaisille mäkirinteille. Vankkaa talonpikaista kyläympäristöä on vielä tallella ja peltoja viljellään ja puutarhoja hoidetaan, vaikka niittyjen laiduntaminen onkin vähentynyt. Kalastus ja laivanrakennus eivät entisessä määrin leimaa ympäristöä. Rakennuskanta keskustaajamissa ja ranta-alueilla on suhteellisen nuorta.
Rymättylän kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta -julkaisu on Varsinais-Suomen liiton ja Turun maakuntamuseon julkaiseman Varsinais-Suomen kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta kertovan kirjasarjan seitsemäs osa. Kirjasarja pyrkii esittämään kulttuurimaisemasta ja rakennuskannasta kerättyä tietoa helposti käytettävässä muodossa ja siten tuovan sitä monien asiasta kiinnostuneiden ja maankäytöstä päättävien ulottuville.