Kuvaus
Kuinka käy yksilön, joka ajattelee toisin kuin vallitseva mielipide haluaisi? Oliko Maiju Lassila pakko tappaa? Kenelle Eetu Salin valmisti tohveleita vankilassa? Miksi Raoul Palmgren kirjoitti V. A. Koskenniemelle hautakirjoituksen tämän vielä eläessä? Mitä Paavo Haavikko sanoi presidentti Mauno Koiviston presidenttikaudesta? Mitä ihmettä Jörn Donner teki sairaalan varastossa?
Tietokirjailija Matti Salmisen teos kertoo ihmisistä kuten Arvid Järnefelt, Olavi Paavolainen, Hella Wuolijoki, Erno Paasilinna, Yrjö Kallinen, Pentti Haanpää, Paavo Rintala, Pentti Linkola ja Paavo Haavikko. Mukana ovat myös yllättävät nimet Oskari Tokoi, K. J. Ståhlberg ja Urho Kekkonen. Oliko Kekkonen – sadan vuoden ajanjaksolla tarkasteluna – Suomen johtava toisinajattelija?
Salminen on käyttänyt kirjan lähdeaineistona kunkin henkilön omaa kirjallista aineistoa – muistelmia, proosaa, puheita ja jopa runoja – mahdollisimman autenttisessa muodossa. Toisinajattelijoiden tarinan kautta avautuu toisenlainen Suomi kuin se, joka meille on varmana tietona annettu.
Matti Salminenon tietokirjailija, yhteiskuntatieteiden maisteri ja toimittaja, joka on työskennellyt ratatöissä, panimossa, tilastotyöntekijänä, toimitussihteerinä, maanviljelijänä, torimyyjänä, kahvila-ravintolayrittäjänä ja freelancerinä. Salmiselta on ilmestynyt neljä tietokirjaa, mm. elämäkerrat Yrjö -Kallisen elämä ja totuus (2011) ja Pentti Haanpään tarina (2013). Lisäksi Salminen on toimittanut neljä Pentti Haanpään teosta: Ilmeitä isänmaan kasvoilla, Eräs avioliitto ja muita kadonneita juttuja, Kauneuden kirous ja Hurja – Pentti Haanpään muistiin-merkinnät 1940–1954.