Kuvaus
Luonnontieteen valtava merkitys maailmalle on johtanut monet väittämään, että ihmiskunnan tulisi tulevaisuudessa asettaa luottamuksensa juuri tieteeseen kaikkien ongelmien ratkaisemisessa.
Mikael Stenmarkin laajasti kiitetty tutkimus pureutuu tällaisen ”tiedeuskon” perusteisiin ja analysoi kriittisesti muun muassa seuraavia aiheita: Voiko tiede kertoa meille kaiken, mitä todellisuudesta voidaan tietää? Voiko tiede kertoa meille elämän tarkoituksen tai antaa parhaan tiedon moraalisista periaatteista? Voiko tieteestä tulla jopa uskonnon korvike? Stenmarkin terävässä analyysissa paljastuu, ettei tiedeusko ole itsekään lopulta tieteellistä, vaan sen taustalta löytyy joukko kyseenalaisia, tieteen ulkopuolisia filosofisia uskomuksia.
Mikael Stenmark (synt. 1962) on Upsalan yliopiston uskonnonfilosofian professori ja hän toimii Upsalan teologisen tiedekunnan dekaanina 2008–2014. Stenmarkin tutkimukset keskittyvät luonnontieteen, filosofian ja teologian väliseen keskusteluun. Hänen tutkimuksensa on palkittu John Templetonin säätiön palkinnolla 1996.