Kuvaus
Tekniikka on läsnä kaikkialla ja säätelee vahvasti kulttuurin ja yhteiskunnan kehitystä. Mutta auttaako tekniikka ihmiskuntaa kukoistamaan, vai ajaako se koko maapallon kohti tuhoa? Mikä on tekniikan ja tieteen ero? Voivatko robotit tulla tietoisiksi ja ottaa vallan ihmisiltä?
Akateemikko Ilkka Niiniluodon teos on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys tekniikan filosofiasta. Tekniikan kehityksen hallittavuus on noussut ihmiskunnan kohtalonkysymykseksi, kun jälkiteollista kulutusyhteiskuntaa muokkaavat uudet vahvat teknologiat, kuten digitalisaatio ja tekoäly. Tekniikan mahdollisuuksien ja vaarojen ymmärtäminen edellyttääkin monitieteistä tutkimusta, jossa kokonaiskuvaa rakentavalla tekniikan filosofialla on tärkeä rooli.
Homo sapiens ei ole evoluution päätepiste, ja uudet kehitysaskeleet vaativat uudenlaisia välineitä. Tekniikan kehitystä pitäisi kuitenkin osata suunnata vastuullisesti kohti hyvää elämää, mikä edellyttää vuorovaikutusta ja filosofista ymmärrystä. Ratkaisut ihmiskunnan suuriin kysymyksiin voidaan siksi saavuttaa vain ihmistieteilijöiden ja insinöörien yhteistoiminnan avulla.