Kuvaus
1900-luvun alun Pariisiin sijoittuva taiteilijaelämän kuvaus, Gertrude Steinin Pariisi Ranska, on muodostunut yhdeksi kestävimmistä Euroopassa kirjoitetun amerikkalaisen kirjallisuuden klassikoista – Hemingwayn ja Scott F. Fitzgeraldin kirjojen ohella. Stein kuvaa viimeisenä Ranskan natsimiehitystä edeltäneenä päivänä julkaistussa omakohtaisessa romaanissaan vuosisadan alun Pariisia ja sen boheemia elämää. Hän pohtii aikakauden kuvataidetta ja kirjallisuutta, niiden uusimpia virtauksia yllättävistäkin näkökulmista: muun muassa pariisilaisen muodin kautta.
Samalla Stein kertoo omasta lapsuudestaan ja kuvaa teoksessaan limittäin San Franciscoa ja Pariisia, Yhdysvaltoja ja Ranskaa. Hän tiivistää kahden kotimaan teeman kautta amerikkalaisen kadotetun sukupolven ydinkokemuksen: ”Kirjailijalla täytyy olla kaksi maata: se, johon hän kuuluu ja se, jossa hän todella elää.”
Gertrude Stein (1874–1946) syntyi Pittsburghissa varakkaaseen saksalais-juutalaiseen sukuun, mutta asui jo lapsena Euroopassa. Asetuttuaan vuonna 1902 loppuelämäkseen Pariisiin hän ryhtyi pitämään siellä taiteellista salonkia, jossa vierailivat muun muassa Pablo Picasso, Henri Matisse, Ernest Hemingway ja Sherwood Anderson. Steinilta on aiemmin suomennettu niin ikään Pariisia muisteleva teos Alice B. Toklasin omaelämäkerta.
Ville-Juhani Sutinen (s. 1980) on Jyväskylässä asuva kirjailija ja suomentaja. Hän on julkaissut useita runokokoelmia, esseeteoksia, romaaneja ja tietokirjoja sekä suomentanut runoja, esseitä ja proosaa. Sutinen oli vuonna 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana.