Kuvaus
Pääteoksessaan Erimielisyys ranskalainen filosofi Jacques Rancière esittää filosofisen näkemyksensä politiikan luonteesta sekä analyysin Euroopan poliittisesta nykyilmastosta. Teos lähtee liikkeelle poliittisen filosofian klassikoiden kriittisestä tulkinnasta, jonka pohjalta Rancière esittää oman näkemyksensä politiikasta näkymättömän osattomien osan tekemisenä näkyväksi. Politiikka on hänen mukaansa lähtökohtaisesti demokraattista kaikkien tasa-arvoon perustuvaa kiistelyä yhteisen aistein havaittavan maailman jakamisesta. Eurooppalaista nykypolitiikkaa käsittelevissä jaksoissa Rancière analysoi nykyiseen konsensuspolitiikkaan liittyviä yhteiskunnallisia ilmiöitä ja nimeää tuon politiikan jälkidemokraattiseksi politiikan lakkauttamiseksi.
Erimielisyys muodostaa sekä tärkeän avauksen politiikan filosofiaan että haastavan tulkinnan nykypolitiikasta.
Jacques Rancière (s. 1940) on merkittävimpiä europpalaisia nykyesteetikkoja ja politiikan filosofeja. Politiikan, kuvataiteen ja kirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut myös esimerkiksi työväen historiasta ja pedagogiikasta.
Rancière on filosofian emeritusprofessori Pariisin VIII yliopistosta (Vincennes-Saint-Denis) ja opettaa filosofiaa European Graduate Schoolissa. Hänen laajasta tuotannostaan on suomennettu myös teokset Aistittavan osa (Apeiron 2006) ja Vapautunut katsoja (Tutkijaliitto 2016).