Kuvaus
Taisteleva tutkimus on ensimmäinen suomenkielinen perusteos ”taistelevista” tutkimusmenetelmistä. Taisteleva tutkimus tarkoittaa kriittisesti kantaa ottavaa ja toiminnallista tutkimusta, jossa sosiaalista todellisuutta tarkastellaan ja maailmaa muutetaan yhdessä eri toimintakentillä työskentelevien ihmisten kanssa.
Ehdotamme kirjassamme, että yhteiskuntatieteilijän tehtäväksi on kirjoittamisen ja julkaisemisen lisäksi tullut osallistuminen ja yhteistoiminta. Kirjassa kootaan yhteen eri tutkimusperinteitä, kuten sorrettujen ja vapautuksen pedagogiikka, kriittinen psykologia, kriittinen ja osallistuva toimintatutkimus, julkinen sosiologia, työläistutkimus, sosiologinen aikalaisanalyysi ja yhdessä kulkemisen menetelmä.
Taisteleva tutkimus rohkaisee yhteiskuntatieteellisten alojen opiskelijoita vaikuttamaan yhteisiin asioihin ja tarttumaan toimeen. Se neuvoo kansalaistoimijoita tutkimuksen ja aktivismin yhdistämiseen ja antaa välineitä elämänolosuhteiden parantamiseksi.
Sanna Ryynänen (s. 1972) on sosiaalipedagogiikkaan erikoistunut yhteiskuntatieteilijä ja Itä-Suomen yliopiston sosiaalipedagogiikan yliopistonlehtori (ma). Hänen tutkimustyössään yhdistyvät halu tukea eriarvoisuuden vastavoimia ja vastarintoja sekä tiiviit siteet Brasiliaan. Ryynänen on asunut, opiskellut ja opettanut Brasiliassa sekä tehnyt siellä vapaaehtoistyötä ja tutkimusta.
Juha Suoranta (s. 1966) on kirjoittanut kymmeniä kirjoja. Hän intoilee sellaisen yhteiskuntatieteen puolesta, joka tarjoaa taisteluvälineitä ihmisten elämänolosuhteiden parantamiseksi yhdessä heidän kanssaan. Piilottajan päiväkirjassa (2010) Juha Suoranta raportoi kriittisestä toimintatutkimuksesta, jolla hän auttoi ahtaalle Suomessa joutunutta alaikäistä turvapaikanhakijaa.