Kuvaus
Miksi joku alkaa taistella eläinten puolesta? Miten ja miksi yhteiskunta reagoi eläinten kohtelun kritiikkiin, ja mitä se paljastaa meistä ihmisistä? Mitä muista eläimistä kulttuurisesti ajatellaan, ja mitä niistä pitäisi ajatella? Miten eläimiä tulisi kohdella?
Filosofi Elisa Aaltolan esseissä pohditaan, mitä ihmisessä ja kulttuurissa tapahtuu, kun lajit ympäriltämme katoavat, eläinteollisuus tuottaa lisääntyvää ahdinkoa, planeetta lämpenee ja muu eläinkunta voi huonosti. Aaltola kuljettaa lukijaa oman henkilöhistoriansa eläinheräämisiin, aktivistivuosiin, eläinfilosofiaan, eläinsuhteen kääntöpuoliin ja siihen vastarintaan sekä kannustukseen, mitä hän on työssään eläinten puolesta kohdannut. Mukana kulkevat koirat, kissat, hevoset, rautoihin jääneet karhut, jahdatut ketut, vainotut sudet, vuohet, kanit, lehmät, korpit, hirvet, siat, kalat, ravut, mustekalat ja metsät, joita tulisi suojella myös muiden lajien vuoksi. Esseitä eläimistä keskittyy sekä toislajisia- että ihmiseläimiä koskeviin polttaviin kysymyksiin. Samalla se valaisee yhteiskunnan asenteita suhteessa eläinoikeuksiin, lajikatoon ja ympäristökriisiin. Kirja on muistutus
toislajisten eläinten näkökulmasta ja arvosta.
Elisa Aaltola on eläin- ja ympäristökysymyksiin sekä moraalipsykologiaan erikoistunut filosofi. Hän toimii eläin- ja ympäristöetiikan dosenttina ja tutkijana Turun yliopistossa. Aaltola on julkaissut mainituista teemoista ahkerasti: mukaan mahtuu useita kymmeniä artikkeleita sekä 11 kirjaa. Aaltola osallistuu innokkaasti eläimiä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja on näkyvä hahmo myös median eläinaiheisissa jutuissa.