Kuvaus
Natsimyytti on kansallisten identiteettipyrkimysten pirstomassa maailmassa jatkuvasti ajankohtainen analyysi natsismin mahdollistaneesta ideologiasta. Sen kirjoittajat kysyvät, miksi ja kuinka myytti ja myyttiin vetoaminen asettui natsismille tyypillisten poliittisten ja sosiaalisten käytäntöjen ytimeen. Näiden kysymysten analyysille antaa teoksessa suunnan sen perusväite: natsismin ongelma on ennen kaikkea identiteettiongelma.
Teoksen kirjoittajat Philippe Lacoue-Labarthe ja Jean-Luc Nancy ovat arvostettuja ranskalaisia filosofeja, joita on käännetty paljon muille kielille, mutta toistaiseksi vain vähän suomeksi. Heidän ajattelunsa taustalla ovat ennen kaikkea Heideggerin harjoittama destruktio ja Derridan tekemä dekonstruktio. Heidän keskeisimpiin kiinnostuksen kohteisiinsa kuuluvat kysymykset yhdessäolemisesta ja yhteisön olemisesta. Näitä he ovat tarkastelleet sekä yhdessä (kuten käsilläolevassa kirjasessa) että erikseen. Lacoue-Labarthen pääteoksia ovat L’imitation des modernes (1986) ja Fiction du politique (1987), Nancyn La communauté désœuvrée (1990), Le sens du monde (1993) ja Etre singulier pluriel (1996). Yhdessä he ovat kirjoittaneet mm. teoksen L’absolu littéraire (1978).
Janne Porttikivi on kirjoittanut erilliset jälkisanat otsikolla ”Keskeytetty myytti”. Tuomas Nevanlinnan jälkisanat käsittelevät laajasti totalitarismia.