Kuvaus
Aikamme donquijotet ja odysseukset Arturo Belano ja Ulises Lima ovat erään kirjallisen undergroundliikkeen viimeiset edustajat, kenties jopa koko kirjallisuuden itsensä viimeiset. He lähtevät tragikoomiselle matkalle synkkään todellisuuteen Sonoran autiomaahan etsimään liikkeensä esikuvaa, kauan sitten pääkaupungista kadonnutta pitkähköä, mustiin pukeutunutta runoilijanaista Cesárea Tinajeroa.
Lukuisat kertojat pääsevät ääneen. Meksikolaiset, chileläiset, argentiinalaiset, uruguaylaiset, espanjalaiset, britit, ranskalaiset ja muunmaalaiset ovat päähenkilöiden tuttuja kolmelta vuosikymmeneltä; taiteilijoita, toimittajia, arkkitehteja, lakimiehiä ja tarjoilijoita. He puhuvat siitä mitä on olla nuori ja vihainen, millaista on olla maanpaossa, kirjailijoista ja kunniasta, rahasta joka haisee ja joka ei haise, huumeista ja seksuaalisuudesta, hyväksikäytetyistä ja hyväksikäyttäjistä, unelmista ja rakkaudesta, eksymisestä ja ystävyydestä.
”Einari Aaltosen tyylitajuinen suomennos kantaa nautittavasti runsaan tarinan kaikissa käänteissä.”
– Kirsti Holmberg, Aamulehti
”Romaanin voimasta todistaa sen kyky ylittää kaikki kulttuuriset rajat, kertoa yleismaailmallisia tarinoita. Bolañon tapainen samaan aikaan kypsä ja räävitön romaanikirjailija heittää pyörimään monta värikästä pyörää yhtä aikaa.”
– Jukka Koskelainen, Helsingin Sanomat
”Bolaño on kulttihahmo ja sommittelun virtuoosi. Taustalla näkyy Cervantesin haamu ja kuuluu vieno nauru kaikenmoisten auktoriteettien, myös kirjallisten, suuntaan.”
– Kari Salminen, Turun Sanomat