Kuvaus
Pakolaisvirta ja islamilaisen terrorismin uhka ovat ajaneet lännen sotien jälkeisen ajan suurimpaan kriisiin, eikä sitä voiteta pelkällä myötätunnolla ja empatialla. Terrorismi ja hallitsematon muuttoliike eivät ole vain poliittisten päätösten seurausta, vaan ne ovat Žižekin mukaan ensisijaisesti globaalin kapitalismin oire. Kaiken perustana on luokkataistelu. Kun eri maiden vaurastumista ja ihmisten osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan yritetään estää ja hillitä, niin seurauksena yhteiskunnat hajoilevat liitoksistaan ja ihmiset valitsevat helpommin uskonnollisen tai ideologisen ääriliikkeen tai lähtevät muualle paremman elämän toivossa.
Lännen vaatimukset tasa-arvosta ja demokraattisista ja liberaaleista arvoista kaikuvat onttouttaan – huolimatta kuinka toivottavia nämä arvot ehkä ovatkin. Todellinen uhka lännen sosiaaliselle rakenteelle ei ole peräisin maahanmuutosta, vaan globaalin kapitalismin dynamiikasta, joka on kulkenut käsi kädessä maailmanlaajuisen fundamentalismin synnyn kanssa.
Slovenialainen filosofi Slavoj Žižek (s. 1949 Ljubljana) on yksi nykyajan merkittävimmistä yhteiskunnallisista ajattelijoista. Hän on kulttuurikriitikko ja psykoanalyysin teoreetikko, jolla on lukuisia kansainvälisiä vierailijaprofessuureja muun muassa Columbian yliopistossa New Yorkissa ja Princetonissa.