Kuvaus
Mustan järjen kritiikissä Achille Mbembe tarkastelee filosofisesti, poliittisesti ja historiallisesti Afrikan ja mustien asemaa kapitalismin ja länsimaisen ajattelun kehityksessä. Mbembe kehittelee kirjassa ”mustuuden” genealogiaa atlanttisesta orjakaupasta nykypäivään ja pyrkii näin purkamaan modernin länsimaisen rasismin keskeisiä käsitteitä ja rakenteita. Mbemben mukaan mustuuden kategoria muodostaa paitsi modernin rasismin myös länsimaisen tiedon ja hallinnan kätketyn perustan.
Mbembe tarkastelee kirjassa myös ”mustien” kamppailuja rasismia ja kolonialismia vastaan. Mbembe nostaa esiin, kuinka väkivallan ja tuhon keskellä on luotu uutta, tuotettu omia ajattelun tapoja ja kieliä, kirjallisuuksia, musiikkimuotoja ja rituaaleja. Myös Mustan järjen kritiikkiä leimaa poeettinen kirjoitustyyli, joka yhdistää sen näihin perinteisiin.
Teoksessa Mbembe kysyy, johtaako Euroopan globaalin hegemonian hiljattainen murtuminen rasismin häviämiseen vai ovatko päinvastoin uusliberaalit turvallisuutta korostavat poliittiset toimet, uudet ryöstösodat ja kaupunkitilan hierarkkinen jakaminen tekemässä meistä kaikista ”mustia”, alistamisen´kohteina olevia tavaraihmisiä.