Kuvaus
Kattava, seikkaperäisillä selityksillä varustettu kokoelma!
Villiydestä ja vapaudesta on kooste yhdysvaltalaisen kirjailijan ja ajattelijan Henry David Thoreaun (1817–62) esseitä, joissa hän käsittelee luontoa, yksilöä ja yhteiskuntaa. Hän tarkastelee niissä monenlaisia luonnonilmiöitä, suree erämaiden häikäilemätöntä hyväksikäyttöä, sättii aikalaisiaan orjuuden sallimisesta ja peräänkuuluttaa yksilön vapautta.
Thoreau tunnetaan ennen muuta luontokirjailijana, jonka pääteos Walden (1854) on koko luontokirjallisuuden lajityypin kenties maineikkain kirja. Ja luonto – tai vielä tarkemmin villiys, sivistyksen vastapari – on läsnä vahvasti myös tässä kokoelmassa.
Luonnon ohella toinen pääteema Thoreaulla oli vapaus, mikä liittyi sekä hänen aikansa kysymykseen orjuudesta että vertauskuvallisemmin kysymykseen ihmisen alistumisesta toisten määräysvaltaan. Thoreaulla on ollut yhteiskunnallisten tekstiensä välityksellä valtava vaikutus 1900-luvun rauhanliikkeeseen ja ympäristöliikkeeseen.
Teokseen on koottu Thoreaun kaikki merkittävimmät lyhyet kirjoitukset hänen elämänsä varrelta.
”Lyhyesti sanottuna kaikki hyvät asiat ovat villejä ja vapaita.”
Teoksen suomentaja Antti Immonen on filosofi, joka on kääntänyt aiemmin kymmeniä kirjoja eri aloilta, muun muassa useita Thoreaun teoksia. Villiydestä ja vapaudesta sisältää suomentajan laatimat valaisevat huomautukset ja jälkisanat.