Kuvaus
Vasemmiston idoli, suuri rauhan puolestapuhuja, lääkäri, dandy ja vapaamuurari… Chilen presidentti Salvador Allende (1908–1973) oli poikkeuksellinen poliitikko, jonka uran katkaisemisesta CIA:kin oli kiinnostunut. Hän oli demokratiaa kannattava sosialisti ja mies, joka ei halunnut sankariksi, mutta josta tuli kansainvälisen solidaarisuusliikkeen keulakuva.
Salvador Allende ja Chilen kohtalonvuodet alkaa Allenden viimeisellä puheella 11. syyskuuta 1973. Hän jättää hyvästit hetkeä ennen kuolemaansa, kun vallankaappaajien lentopommit jo räjähtelevät presidentinpalatsissa. Elämäkerta palaa presidentin nuoruusvuosiin Valparaíson satamakaupungissa ja seuraa hänen nousuaan eturivin poliitikoksi. Kirja on pistämätön ajankuva ja syväsukellus Latinalaisen Amerikan lähihistoriaan.
Jesús Manuel Martínez (s. 1942) on espanjalainen filosofian ja teologianmaisteri, joka johti Allenden hallinnon aikaan valtiollista Chile Filmsiä. Hän tunsi presidentti Allenden ja suuren osan kirjan viimeisissä luvuissa esiintyvistä henkilöistä. Katolinen kirkko ja UNHCR auttoivat Martínezia pakenemaan perheineen Chilen sotilasdiktatuuria. Martínez työskenteli Espanjassa useissa lehti- ja kustannusalan yrityksissä, kunnes muutti Brysseliin Euroopan komission kääntäjäksi ja sittemmin espanjan kieliosaston päälliköksi.