Kuvaus
11.9.2001 terroristihyökkäyksen jälkeen siirryimme aikakauteen, jolloin fundamentalismi voidaan nähdä suurimpana uhkana maailmanrauhalle. Mutta mitä ”fundamentalismilla” oikeastaan tarkoitetaan? Yhdysvaltain protestanttiset evankelikaalit ottivat termin käyttöön 1920-luvulla, mutta sen jälkeen sen sovellusala on laajentunut niin, että sillä viitataan laajaan joukkoon radikaaleja konservatiiveja ja aatteellisen puhdasoppisuuden vaalijoita, jotka kaikki eivät ole uskonnollisia. Fundamentalistilla voi nykyään viitata sekä militantteihin Israelin siirtokuntalaisiin että islamistiradikaaleihin, jotka heitä vastustavat. Sillä voidaan viitata niin kristittyihin, hinduihin, eläinten vapautusrintaman kannattajiin kuin jopa buddhalaisiin nationalisteihin.
Lähi-idän asiantuntija ja uskontohistorioitsija Malise Ruthven tutkii tässä teoksessa fundamentalismin historiallisia, yhteiskunnallisia, uskonnollisia, poliittisia ja ideologisia juuria. Hän määrittelee käsitteet huolellisesti ja selkeästi ja käsittelee tähän monimutkaiseen ilmiöön liittyviä stereotyyppejä ja sitä koskevaa keskustelua.
Teos on tärkeä ja ajankohtainen kannanotto nykyisiin poliittisiin ja kulttuurisiin väittelyihin islamin ja länsimaisen arvomaailman yhteentörmäyksestä, uskonnollisista ääriliikkeistä ja maallistuneiksi oletettujen yhteiskuntien muuttuvasta identiteetistä.