Kuvaus
Lähiöt, maahanmuutto ja islamin näkyvämpi läsnäolo herättävät suomalaisissa mielipiteitä laidasta laitaan. Keskustelu lähiöistä käy kiivaana, koska se liittyy moneen kiistanalaiseen teemaan. Muslimit, monikulttuurisuus, pakolaisuus, terrorismi ja väestöryhmien väliset vastakkainasettelut sekä kaupunkialueiden eriarvoistuminen ovat läsnä, kun keskustelemme kaupunkitilan kokemasta muutoksesta aikamme Suomessa.
Vaikka kirjan näyttämönä on Turussa sijaitseva Varissuon lähiö, sen sanoman voi sijoittaa mihin tahansa suomalaislähiöön, jonka muslimiväestö on voimakkaassa kasvussa.
Kuinka lähiö muuttui maahanmuutto myötä? Miten kantaväestön edustajat kokevat kotikulmillaan tapahtuneen muutoksen? Kuinka väkivaltaa ja aseellisia konflikteja paenneet muslimiväestöjen edustajat alkoivat rakentaa elämäänsä menneiden traumaattisten muistojen ja uusien haasteiden välimaastossa? Toivatko he konfliktinsa matkassaan, vai pyrkivätkö he pikemminkin välttelemään kiistanalaisia keskustelunaiheita? Tuottavatko he tulevaisuudessa turvallisuusuhkia vai kantavatko he kantasuomalaisia vakavampaa huolta omasta turvallisuudestaan? Entä millainen on Suomessa järjestäytyneen islamin tarina? Miltä järjestöjen kenttä ja niiden väliset suhteet näyttävät tänä päivänä. Miltä Varissuo näyttää siellä kasvaneille erilaisia kulttuurisia uskonnollisia ja maailmankatsomuksellisia taustoja omaaville musliminuorille? Mistä nuoret haaveilevat ja mille he nauravat?
Teoksen kirjoittaja Marko Juntunen on Lähi-idän ja islamin tutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa sekä arabian kielen kääntäjä ja tulkki. Hän on tutkinut arabimaailman muuttoliikkeitä, muslimien järjestäytymistä ja Suomen muuttuvaa lähiötodellisuutta kahden vuosikymmenen ajan.