Kuvaus
Ranskalainen astronomi Camille Flammarion julkaisi vuonna 1888 kirjassaan tuntemattoman tekijän puupiirroksen, jossa vaeltaja on päässyt maailman rajalle, pistänyt päänsä taivaanpallon läpi ja hämmästelee kosmoksen järjestystä ja harmoniaa. Olga Tokarczukin mukaan salaperäinen piirros on oivallinen metafora hetkestä, jossa me kaikki juuri nyt olemme.
Maailma mahtuu nykyään älykelloihin ja kalentereihin. Kaikki paikat ovat saavutettavissa kolmen vuorokauden sisällä, tavarat ja ajattelutavat ovat yhtenäistymässä kaikkialla. Koko maailmamme tuntuu ensi kertaa ihmiskunnan historiassa rajalliselta, jopa banaalilta.
“Me sulkeudumme itseemme ja asetumme mukavasti omaan kokemuskuplaamme, joka estää pääsyn toisten kokemusten ja ajatusten äärelle. Kaiken kukkuraksi olemme täysin tyytyväisiä tähän asiaintilaan. Tuskin nimeksi jaksamme osoittaa kiinnostusta toisia kohtaan – siis aidosti toisenlaisia ihmisiä kohtaan, sellaisia, joiden ymmärtäminen ja jopa havaitseminen vaatisi meiltä kuplamme ulkopuolelle kurottautumista.”
Kuinka pääsisimme pieneksi käyneessä maailmassa taas mysteerin äärelle, astuisimme ulos kuplistamme ja näkisimme ihmeellisen kokonaisuuden lukemattomien yksityiskohtien takana? Kirjailija Olga Tokarczuk esittää ratkaisun esseessään Ognosia.
Olga Tokarczuk (s. 1962) on yksi merkittävimmistä eurooppalaisista nykykirjailijoista. Vuonna 2018 kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittanut puolalainen Tokarczuk on koulutukseltaan psykologi.
Tapani Kärkkäinen (s. 1962) tunnetaan Puolan kulttuurin ja kirjallisuuden asiantuntijana ja esiintuojana sekä puolalaisen kirjallisuuden suomentajana.