Kuvaus
Israelin/Palestiinan tilanteesta uutisoidaan paljon ja sitä ymmärretään vähän. Tapahtumien ytimessä on Israelin järjestelmä, joka asettaa ihmiset erilaiseen asemaan ja jakaa heidät eri asuinalueille etnisen taustan mukaan. Järjestelmä täyttää kansainvälisen oikeuden määritelmän apartheidille, mutta se ei ole toisinto Etelä-Afrikasta, vaan ainutlaatuinen omanlaisensa versio rotuerottelusta.
Israelin apartheid on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys tämän järjestelmän historiasta, nykytilanteesta ja häämöttävästä lopusta.
Juutalainen kansallisuusaate, sionismi, syntyi vastauksena eurooppalaiseen antisemitismiin ja otti vaikutteita kolonialismilta. Sionismi johti Israelin valtion perustamiseen ja palestiinalaisten etniseen puhdistukseen vuonna 1948.
Vuonna 1967 Israel valloitti Gazan ja Länsirannan, Itä-Jerusalemin mukaan lukien, ja asetti niillä asuvat palestiinalaiset sotilasmiehitykseen.
Sotilashallinnon piirteet oli hiottu valmiiksi jo Israelin sisällä: hallitus oli pitänyt israelinpalestiinalaisia sotilashallinnon alla vuoteen 1966 asti.
Nykypäivään saavuttaessa keskiöön nousee väkivallan kasvu ja äärimmäistyminen, ja toisaalta toivoa hohkaava kansainvälinen boikottiliike. Lopuksi kirjailija hahmottelee apartheidin korvaamista yhdellä demokraattisella valtiolla.
Syksy Räsänen on kosmologi, teoreettisen fysiikan dosentti ja yliopistotutkija Helsingin yliopistossa. Hänet tunnetaan maailmankaikkeuden kiihtyvää laajenemista koskevasta tutkimuksesta. Räsänen on myös tunnettu poliittinen kommentoija ja järjestön Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Suomen haaran puheenjohtaja. Hän on myös tehnyt ruohonjuuritason ihmisoikeustyötä International Solidarity Movementissa Miehitetyillä palestiinalaisalueilla.