Kuvaaja Marion Ettlinger

Raymond Carver

Raymond Carver syntyi 1938 Clatskanien pikkukaupungissa Oregonissa ja varttui Yakimassa, Washingtonissa. Hän meni naimisiin vuonna 1956, ja parilla oli kaksi lasta Carverin täyttäessä 20 vuotta. Hän muutti perheineen Kaliforniaan ja kiinnostui kirjoittamisesta. Carverin ensimmäinen runoteos Near Klamath ilmestyi 1968. 1970- ja 1980-luvuilla kirjailijan työ alkoi kantaa hedelmää, ja hän opetti yliopistoissa ympäri Yhdysvaltoja.

Vuosina 1980–1983 hän toimi englannin kielen professorina Syracusen yliopistossa. Vuosien myötä alkoholista tuli Carverille yhä pahempi ongelma, mutta hän lopetti juomisen vuonna 1977. Hän erosi ensimmäisestä vaimostaan ja meni uusiin naimisiin runoilija Tess Gallagherin kanssa vuonna 1988. Kahden kuukauden kuluttua häistä, 2. elokuuta 1988, Carver kuoli keuhkosyöpään vain 50-vuotiaana.

Raymond Carverin tuotanto keskittyi novelleihin ja runoihin. Hänen tyyliään on verrattu Ernest Hemingwayhin, Anton Tšehoviin ja Franz Kafkaan. Vuonna 2015 Sammakko julkaisi ensimmäistä kertaa Carverin arvostetuimman novellikokoelman Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta täydellisenä suomennoksena. Aiemmin tuolla samalla otsikolla ilmestynyt suomennosvalikoima sisälsi vain muutamia kyseisen alkuperäiskokoelman novelleista.